Tips på gott att äta

Äta bör man!
Här kommer några smarriga recept jag fått från Mona Boman som är kostrådgivare och hälsocoach.


Stekt tofu med apelsinsås och ris
2 portioner

Ingredienser
250 gram tofu

2 vårlök/salladslök
1 morot
2 msk olivolja
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk mangochutney
2 msk tamari, japansk sojasås
2 tsk färsk riven ingefära
2 klyftor vitlök
2 tsk chilipeppar, färsk
2 tsk apelsinskal
300 gr kokt råris fullkorn

Gör så här:
1. Tärna tofun, skär vårlöken i bitar och moroten i tunna strimlor
2. Blanda apelsinjuice, mangochutney, soja, ingefära, vitlök, chili och apelsinskal
3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen (beräkna ca 60 gr/ 0,75 dl ris per portion)
4. Hetta upp en stekpanna och stek tofun relativt hårt i olivoljan. Tillsätt morotsstrimlorna och låt dem steka med i några minuter. Sista minuten tillsätter du även vårlöken.
5. Häll i såsen och låt allt koka ihop en kort stund. Servera med riset och en enkel sallad.


Rödbetssallad med ost och nötter
2 portioner (salladen räcker till 4–6 portioner om den ska ätas som tillbehör.)

Ingredienser:
300 gr rödbeta
100 gr salladsmix, blandade salladssorter
100 gr getost, chevré
1 dl pekannötter
1 msk olivolja extra jungfruolja
1 tsk flytande honung
1 msk citronjuice, färskpressad
0,2 tsk havssalt
0,2 tsk svartpeppar

Gör så här:
1. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten tills de blir mjuka, ca 30 minuter. Skala dem sedan under rinnande vatten och skär i klyftor eller skivor.
2. Fördela salladsbladen på två tallrikar eller på ett större serveringsfat. Lägg på rödbetor, smulad ost och grovt hackade nötter.
3. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av. Ringla över salladen.

Variation:
a) Byt ut vanliga rödbetor mot gulbetor eller polkabetor.
b) Byt ut chevré mot fetaost, ädelost eller någon annan valfri ost.


Gobitar med tranbär och kokos
30 portioner

Ingredienser:
2 dl havregryn, fullkorn ångprep., eller havremjöl, fullkorn (vid glutenintolerans: använd ren havre)
1 dl solrosfrön, torkade
2 dl russin
2 dl tranbär
1 dl kokosflingor
2 dl valnötter
0,5 dl linfrön, torkade
150 gr mörk choklad kakao <70%

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i en kraftig matberedare eller mixer och kör i några minuter tills det blir en slät ”deg”
2. Lägg massa mellan två bakplåtspapper och tryck eller kavla till en 7-10 mm tjock kaka.
3. Dela i ca bitar och ställa i frysen ett par timmar.
4. Smält chokladen och doppa bitarna med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka på bakplåtspappret för att stelna.

 

Mona Boman

Jag kommer be Mona om fler tips framöver.
Att äta god och nyttig mat gör att livet blir
mycket enklare och roligare helt enkelt eftersom
kroppen får det bränsle den behöver.
Något litet sött då och då gör inget, bara det mesta en äter är bra.